Πώς να επιλέξετε ένα προβολέα;

Οι προβολείς έχουν αλλάξει πολύ με τον χρόνο, από της ημέρες που ο πιο χρήσιμος λόγος για να τους κατηγοριοποιήσουμε ήταν ανάλογα με το βάρος τους.Σήμερα υπάρχουν πολύ πιο σημαντικές κατηγορίες , συμπεριλαμβάνοντας την ενδεδειγμένη χρήση του προβολέα (επαγγελματικής παρουσίασης, οικιακό κινηματογράφο, ηλεκτρονικά παιχνίδια), τεχνολογία (LCD, DLP ,LCOS), ανάλογα με την απόσταση από την επιφάνια προβολής και περισσότερα. Εδώ θα δείτε μερικές ερωτήσεις που θα σας βοηθήσουν να βρείτε έναν προβολέα με τα σωστά χαρακτηριστικά και τις επιδόσεις για τις ανάγκες σας.

 Τι είδους εικόνα σκοπεύετε να προβάλετε;

Υπάρχουν τέσσερα βασικά είδη εικόνας που μπορείτε να προβάλετε με έναν προβολέα :δεδομένα, βίντεο, φωτογραφίες και ηλεκτρονικά παιχνίδια. Κάθε προβολέας μπορεί να δείξει οποιαδήποτε εικόνα, αλλά είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι κάθε προβολέας μπορεί να χειριστεί ένα είδος εικόνας χωρίς να είναι αναγκαία καλός στα άλλα είδη εικόνας. Φυσικά, θα θέλετε έναν προβολέα που κάνει μια ικανοποιητική δουλεία με το είδος της εικόνας που θα προβάλετε. Οι περισσότεροι προβολείς πωλούνται είτε για παρουσίαση δεδομένων ή επαγγελματική προβολή  βίντεο (δύο ονόματα για την ίδια χρήση) από τη μια και από την άλλη για οικιακούς κινηματογράφους, οικιακή ψυχαγωγία ή βίντεο προβολείς (τρία ονόματα για την ίδια χρήση). Επιπλέον ένας μικρός αλλά αυξανόμενος αριθμός πωλούνται για προβολή βίντεο παιχνιδιών.

Όπως θα περίμενε κανείς, προβολείς δεδομένων πιθανότατα τα πάνε καλά με τις εικόνες των δεδομένων, όπως παρουσιάσεις του PowerPoint, υπολογιστικά φύλλα και αρχεία PDF, ενώ προβολής οικιακού κινηματογράφου θα χειρίζονται πιθανότατα καλό βίντεο πλήρους κίνησης. Κάθε προβολέας που χειρίζεται τα βίντεο καλά θα πρέπει επίσης να κάνει μια καλή δουλειά και με τις φωτογραφίες, αφού οι φωτογραφίες έχουν πολλά κοινά με τα βίντεο, αλλά χωρίς την πρόσθετη περιπλοκής κίνησης, το οποίο ανοίγει την πόρτα για επιπλέον είδωλα. Τα παιχνίδια απαιτούν ορισμένες από τις δυνατότητες που χρειάζεστε για τις εικόνες των δεδομένων και κάποιοι που χρειάζεστε για εικόνες βίντεο. Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε έναν προβολέα για να παίζετε παιχνίδια και δεν μπορεί να βρει μια κριτική ή να δείτε μια επίδειξη που αφορά ειδικά την ποιότητα της εικόνας για τα παιχνίδια, ψάξτε για ένα μοντέλο που χειρίζεται στοιχεία βίντεο και εικόνας καλά.

                    

Τι ανάλυση χρειάζεστε;

Ιδανικό, θα είναι να ταιριάζει η native ανάλυση του προβολέα (τον αριθμό των φυσικών pixels της οθόνης του προβολέα) με την ανάλυση που πιστεύετε να χρησιμοποιείτε πιο συχνά, αν σκοπεύετε να συνδέσετε τον προβολέα με έναν υπολογιστή, κάποιον εξοπλισμό βίντεο, κάποια παιχνιδομηχανή  ή κάποιο συνδυασμό από τα τρία. Οι προβολείς μπορούν να αναβαθμίσουν τις εικόνες προς τα πάνω ή προς τα κάτω ανάλογα με την ανάλυση τους, αλλά χάνουν την ποιότητα της εικόνας κατά τη διαδικασία.Αν σκοπεύετε να δείξει εικόνες δεδομένων, θα πρέπει επίσης να εξετάσετε πόσο λεπτομερής οι εικόνες θα είναι. Για μια τυπική παρουσίαση του PowerPoint, η ανάλυση SVGA (800 x 600 pixel) είναι αρκετά καλή, και με το να πάρετε έναν SVGA προβολέα θα εξοικονομήσετε χρήματα σε σύγκριση με το να πάρετε μια υψηλότερη ανάλυση. Όσο πιο λεπτομερής είναι οι εικόνες  όμως, τόσο πιο υψηλότερη ανάλυση θα θελήσετε.

Για βίντεο, 1080p (η σημερινά υψηλότερη ανάλυση για υψηλής ευκρίνειας εικόνα, τουλάχιστον για προβολείς) είναι η προφανέστερη καλύτερη επιλογή, υποθέτοντας έχετε ένα Blu-ray player, συσκευή αναπαραγωγής DVD υψηλής κλίμακας ή άλλη συσκευή 1080p. Αλλά να έχετε κατά νου ότι εάν συνδέσετε τον προβολέα με, ας πούμε τον αποκωδικοποιητή σας, τα περισσότερα από τα κανάλια θα εξακολουθούν να είναι σε χαμηλότερη ανάλυση. Αν υπάρχει κάποια ευκαιρία που θα πρέπει να παρακολουθείτε βίντεο σε χαμηλότερες αναλύσεις, ελέγξτε το πόσο καλά χειρίζεται αυτές τις αναλύσεις ο προβολέας σας.