Το σκοτεινό δωμάτιο χρειάζεται για καλύτερα αποτελέσματα;

Έχουμε παρατηρήσει ότι οι αίθουσες προβολής ταινιών είναι σκοτεινές. Αυτό συμβαίνει γιατί κάθε σύστημα προβολείς είναι  καλύτερο όταν δεν έχει πολύ φως στο χώρο, αυτό περιλαμβάνει το αδέσποτο φως από την οθόνη που αντανακλάτε από τους τοίχους ή την οροφή. Μόλις βάλουμε φως μέσα στο δωμάτιο τότε τα μαύρα πράγματα θα δείχνουν περισσότερο μαύρο-γκρι.  Αυτό μειώνει την αντίθεση της εικόνας, κάνοντάς τη  να φαίνεται επίπεδη και όχι ξεθωριασμένη. Οι σημερινές οθόνες υψηλής αντίθεσης ‘έχουν την δυνατότητα να βελτιώσουν το επίπεδο μαύρου όταν υπάρχει κάποια αντανάκλαση φωτός στο δωμάτιο.

Τι γίνεται με την εγκατάσταση;

Για να κάνουμε τους προβολείς πιο εύκολους στην χρήση σε μια ποικιλία από δωμάτια και να τους βοηθήσει να φιλοξενήσουν διαφορετικά μεγέθη οθονών, πολλοί προβολείς ενσωματώνουν πλέον μακριάς εμβέλειας φακούς ζουμ και μετατόπισης φακού.

Εμβέλεια ζουμ

Ένας φακός ζουμ είναι σε θέση να κάνει την προβαλλόμενη εικόνα μεγαλύτερη ή μικρότερη μετατοπίζοντας τα εσωτερικά οπτικά στοιχεία του φακού . Αυτό επιτρέπει σε έναν προβολέα  να παραδώσει το επιθυμητό μέγεθος εικόνας από μια σειρά αποστάσεων  προβολής.  Μερικοί προβολείς έχουν περιορισμένη εμβέλεια ζουμ.. Για παράδειγμα, ένας φακός 1,20:1, μερικές φορές αναφέρεται ως 1.2x, σημαίνει ότι το μέγιστο μέγεθος της εικόνας είναι μόλις 20% μεγαλύτερο από το ελάχιστο μέγεθος. Από την άλλη πλευρά, ορισμένοι προβολείς έχουν φακούς zoom 2,0:1, ή 2.0x, πράγμα που σημαίνει ότι το μέγιστο μέγεθος της εικόνας είναι διπλάσιο από αυτό του ελάχιστου μεγέθους της εικόνας. Ένας τέτοιος φακός παρέχει πολύ μεγαλύτερη ευελιξία για να δημιουργήσετε το μέγεθος της εικόνας που θέλετε από το μέρος που θέλετε να εντοπίσετε τον προβολέα.

Αν και  το εύρος ζουμ προσφέρει μεγάλη ευελιξία, η δυνητική παραγωγή φωτός του προβολέα συνήθως πέφτει κάπως, αν χρησιμοποιείτε το τηλεσκοπικό τέλος μιας μακράς φακού ζουμ. Μερικά αντιπροσωπευτικά δείγματα έχουν δείξει την απώλεια φωτός από 25% έως 41% κατά τη χρήση σε θέση τηλεφακού του φακού και η φωτεινή έξοδος θα πέφτει γραμμικά - πράγμα που σημαίνει ότι θα χάσει το μισό φως από ότι να είναι στο κεντρικό σημείο του φακού, και ούτω καθεξής. Αν θέλετε να μεγιστοποιήσετε την παραγωγή φωτός είναι καλύτερο να αποφευχθεί η μεγαλύτερη απόσταση ρίξεις που επιτρέπει ο φακός .

Στην αναζήτησή σας για το σωστό προβολέα, πρώτα να προσδιορίσετε το μέγεθος της εικόνας που θέλετε στον τοίχο. Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε το Projection Calculator ,για να δείτε εάν το μοντέλο που κοιτάτε θα δημιουργήσει αυτή την εικόνα μεγέθους που θέλετε ανάλογα με το μέγεθος του χώρου και την απόσταση του προβολέα.

Μετατόπιση  φακού

Ένα άλλο χαρακτηριστικό που καθιστά την εγκατάσταση ευκολότερη είναι η μετατόπιση του φακού.  Μετατόπιση  φακού είναι η ικανότητα να μετακινήσετε την προβαλλόμενη εικόνα προς τα πάνω ή κάτω, αριστερά ή δεξιά, διατηρώντας παράλληλα τον προβολέα σε σταθερή θέση.  Αυτό το καθιστά πολύ πιο εύκολο να τοποθετήσετε τον προβολέα όπου θέλετε, και να προσαρμόσετε το φακό, έτσι ώστε η εικόνα να ταιριάζει απόλυτα στην οθόνη σας. Εάν δεν έχετε καμία δυνατότητα μετατόπισης φακού, θα πρέπει να δώσετε  μεγάλη προσοχή για να τοποθετήσετε τον προβολέα στην ακριβή θέση που απαιτείται από σταθερή γωνία διαδρομής του.
Αν ο προβολέας δεν έχει μετατόπιση  φακού, μία εναλλακτική λύση είναι να διορθώσετε την  κλίση του προβολέα έτσι ώστε η εικόνα να  γεμίζει την οθόνη από τη θέση που θέλετε να τοποθετήσετε τον προβολέα. Μπορείτε να το τετραγωνίσετε χρησιμοποιώντας διόρθωση keystone, αλλά αυτό είναι κάτι που πρέπει να το αποφύγετε αν είναι δυνατόν. Η  διόρθωση keystone  προκαλεί τον  προβολέα  να χρησιμοποιεί  λιγότερα pixels για να εμφανιστεί η εικόνα, η οποία προκαλεί τον  προβολέα για κλιμάκωση της εικόνας για να χωρέσει το νέο μικρότερο πλέγμα pixel. Αυτό εξαλείφει μερικά από τα οφέλη της χρήσης ενός προβολέα HD,  και συγκεκριμένα φυσική απεικόνιση των σημάτων HD, με αποτέλεσμα,

Κατακόρυφη μετατόπιση του φακού, η οποία κινείται την προβαλλόμενη εικόνα πάνω και κάτω, επιτρέπει στον προβολέα να τοποθετούνται σε διαφορετικά ύψη και εξακολουθεί να ανάβει σωστά την οθόνη σας.  Το εύρος της μετατόπισης διαφέρει ανάλογα με τον προβολέα, από ένα μέτριο φάσμα μισό ύψος της οθόνης σε ένα μέγιστο περίπου τρία ύψη οθόνης.  Εάν σκοπεύετε να εγκαταστήσετε τον προβολέα σας σε ένα ράφι πίσω έτσι ώστε ο προβολέας  να είναι περίπου στο ίδιο ύψος με την οθόνη, θα πρέπει να έχετε μόνο ένα μικρό εύρος μετατόπισης φακού.  Χωρίς μετατόπιση του φακού, μερικές φορές είναι δυνατόν να τοποθετήσεις  στην οροφή τον προβολέα με την ακριβή θέση που υπαγορεύεται από σταθερή  γωνίας προβολής του.

Οριζόντια μετατόπιση του φακού κινεί  την προβαλλόμενη εικόνα από τη μία πλευρά στην άλλη, επιτρέποντας στον προβολέα να τοποθετηθεί παράκεντρα  από την οθόνη.  Ενώ η οριζόντια μετατόπιση του φακού δεν είναι συνήθως τόσο εκτεταμένη στην γκάμα της η κάθετη μετατόπιση, δεν επιτρέπει κάποια κίνηση, η οποία είναι ζωτικής σημασίας, αν δεν μπορείτε να τοποθετήσετε τον προβολέα σας στην ίδια ευθεία με το κέντρο της οθόνης σας.  Οριζόντια μετατόπιση του φακού μπορεί να κυμαίνεται μεταξύ 5% και πάνω από το 50% του πλάτους της προβαλλόμενης εικόνας, και είναι λιγότερο συχνό  από ό, τι η κάθετη μετατόπιση.