Τι είναι η  φωτεινότητα;

 Το πόσο φωτισμό αντιλαμβάνονται τα μάτια σας στην οθόνη εξαρτάται από δύο παράγοντες: (1) το πόσο φως παράγει ο προβολέας και (2) οι αντακλαστικές ιδιότητες της οθόνης. Υπάρχουν δύο κοινές μέθοδοι μέτρηση του φωτός σε ένα home cinema. Το ένα είναι  ο βαθμός  ANSI lumen του προβολέα. Αυτό μετρά την ενέργεια του φωτός που παράγεται από τον ίδιο τον προβολέα. Το δεύτερο είναι το foot-Lamberts (fL), η οποία λαμβάνει την οθόνη υπόψη και μετρά το συνολικό φως που αντανακλάται πίσω προς το κοινό. Από τα δύο, το foot-Lamberts είναι η καλύτερη μέθοδος για να χρησιμοποιήσει κάποιος για τη δημιουργία του home cinema σας. Ωστόσο, δεδομένου ότι ο αριθμός εξαρτάται από το μέγεθος της οθόνης σας και το gain της οθόνης, δεν υπάρχει προδιαγραφή fL που μπορεί να δημοσιευθεί από τους κατασκευαστές προβολέα.

Πόσο φως θα χρειαστώ;

Όταν πρόκειται για προβολείς home cinema,  το φωτεινότερο  δεν είναι σίγουρα και το  καλύτερο. Αυτό που θέλετε είναι ένας προβολέας που παράγει αρκετό φως για να γεμίσει την οθόνη σας με καλή αντίθεση, αλλά όχι τόσο φωτεινό ώστε να δημιουργεί την κούραση των ματιών.

Χρησιμοποιήστε το Projection Calculator  για τον προσδιορισμό των χαρακτηριστικών φωτεινότητας του μοντέλου που κοιτάτε. Αν δεν θέλετε να δημιουργήσετε ένα σκοτεινό home cinema και θα προτιμούσατε να  έχετε κάποιο χαμηλό φωτισμό περιβάλλοντος τότε, ίσως προτιμότερο είναι να πάρετε τη φωτεινότητα του προβολέα πάνω στο εύρος από 20 έως 40 fL.  Μια φωτεινότερη εικόνα θα βοηθήσει να αντισταθμίσει την απώλεια της αντίθεσης που προκαλείται από το φως του περιβάλλοντος. Για κάθε μοντέλο που μπορεί να εξετάζετε ο Projection Calculator μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να σας δώσει εκτιμήσεις για το μέγεθος της οθόνης και το gain της οθόνης που απαιτούνται για να πάρετε μια πιο φωτεινή εικόνα.

Τι είναι  η αντίθεση;

Αντίθεση είναι η διαφορά φωτεινότητας ανάμεσα στα φωτεινότερα και τα σκοτεινότερα μέρη σε μια εικόνα. ‘Οσο μεγαλύτερη είναι η διαφορά, τόσο μεγαλύτερη είναι η αντίθεση.

Γιατί είναι η αντίθεση  τόσο σημαντική;

Με επαγγελματικούς  βιντεοπροβολείς, η φωτεινή ροή είναι πρωταρχικής σημασίας, και η αντίθεση είναι μια δευτερεύουσα ανησυχία. Οι προβολείς οικιακού κινηματογράφου είναι ακριβώς το αντίθετο. Η  αντίθεση είναι αναμφισβήτητα το πιο σημαντικό μετρήσιμο ποιότητας σε ένα προβολέα home cinema. Ένας προβολέας υψηλής αντίθεσης παράγει μια εικόνα με ένα βαθύ μαύρο επίπεδο και σαφώς καθορισμένες λεπτομέρειες σκιάς. Η αντίθεση, στην ουσία, δίνει το «βάθος» σε εικόνες και βίντεο. Ένας προβολέας με εξαιρετική αντίθεση μπορεί να κάνει μια δισδιάστατη εικόνα να φαίνεται σχεδόν τρισδιάστατη.

Δείκτες αντίθεσης

Οι αναλογίες αντίθεσης σημειώνονται στο φύλλο δυνατοτήτων ενός προβολέα και  μπορεί να αναφερθεί με  έναν από τους δύο τρόπους. Εάν αυτό λέει "Αντίθεση", αυτό συνήθως δείχνει On / Off αντίθεση. Αν λέει "ANSI αντίθεση,« η αναλογία έχει καθοριστεί, εμφανίζοντας ένα μοτίβο σκακιέρας λευκού και μαύρου τετράγωνα και μετρώντας τη σχετική φωτεινότητα του καθενός. Σημειώστε ότι καμία από αυτές τις μετρήσεις λέει όλη την ιστορία, και μόνο λαμβάνοντας υπόψη τους δύο αριθμούς δίνουμε μια μέτρια προσέγγιση των δυνατοτήτων ενός προβολέα. Για να ξέρουν πραγματικά τι ένας  προβολέας είναι ικανός να κάνει  σε σχέση με άλλα μοντέλα, είτε να βρει έναν τρόπο για να το δείτε  αυτοπροσώπως ή να διαβάσετε κριτικές του προβολέα.

Τι γίνεται με μια δυναμική ίριδα;

Μια δυναμική ίριδα είναι μια συσκευή ενσωματωμένη που βρίσκεται μεταξύ του λαμπτήρα και του φακού. Πολλές φορές ανά δευτερόλεπτο, ο προβολέας αξιολογεί τη συνολική φωτεινότητα της εικόνας που προβάλλεται και στη συνέχεια να ανοίγει ή να κλείνει το διάφραγμα για να δώσει περισσότερο ή λιγότερο φως μέσα. Μια καλή δυναμική ίριδα θα βελτιώσει την  on / off αντίθεση. Οι σκοτεινές σκηνές θα εμφανιστούν σκοτεινότερες ενώ οι φωτεινές θα γίνουν φωτεινότερες.   Η  on / off βαθμολογία αντίθεσης θα βασίζεται στο λευκότερο λευκό με την ίριδα να  ανοίγει, και την πιο σκούρα μαύρη, όταν η ίριδα είναι κλειστή. Δυναμικές ίριδες δεν  έχουν καμία επίδραση στην ANSI αντίθεση, όμως, έτσι ένας προβολέας με χαμηλότερη βαθμολογία αντίθεσης  μπορεί να εμφανίζεται  υψηλότερα σε αντίθεση σε κάθε δεδομένη σκηνή.