Οδηγός  αγοράς Home Cinema Προβολέα

Επισκόπηση:
Αγοράζοντας ένα home cinema προβολέα μπορεί να φαίνεται δύσκολο. Στην δεδομένη χρονική στιγμή υπάρχουν πολλά μοντέλα που μπορούμε να διαλέξουμε το καθένα με τα μειονεκτήματα του αλλά και τα πλεονεκτήματα του. Το κλειδί για την απλοποίηση της διαδικασίας είναι ο καθορισμός του τι χρειάζεστε και στη συνέχεια την εξεύρεση προβολέα που ταιριάζουν με τα κριτήρια σας.

Για να βρείτε το σωστό προβολέα βίντεο για το home cinema σας, διαβάστε για να απαντήσετε σε αυτά τα έξι σημαντικά ερωτήματα:

Ποια αναλογία διαστάσεων θέλετε;
Ποια ανάλυση είναι καλύτερη για εσάς;
Πόσο φωτεινό μπορεί να είναι;
Πόσο αντίθεση χρειάζεστε;
Ποιοι  είναι οι περιορισμοί εγκατάστασης σας;
Πόσο θα κοστίσει;Τι είναι οι αναλογίες διαστάσεων;

Όταν μιλάμε για 4:3 και 16:9 μορφές , μιλάμε για το ορθογώνιο σχήμα της εικόνας βίντεο ή αυτό που ονομάζεται αναλογία διαστάσεων. Μια τυπική τηλεόραση έχει μια  αναλογία 4:3. Αυτό σημαίνει ότι η εικόνα είναι τέσσερις μονάδες ευρεία για κάθε τρεις μονάδες ύψους. Το πρότυπο HDTV είναι 16:9, η οποία είναι 16 μονάδες πλάτους για κάθε 9 μονάδες του ύψους.  Έτσι η τηλεόραση υψηλής ευκρίνειας 16:9 είναι οριζόντια ευρύτερη  από την κανονική  τηλεόραση, η οποία σε σύγκριση φαίνεται σχεδόν τετράγωνη.  Εδώ είναι το πρόβλημα: κάθε δεδομένου προβολέα ή τηλεόραση έρχονται στην μητρική τους μορφή - συνήθως είτε 4:3 ή 16:9. Από την άλλη πλευρά, ταινίες και βίντεο έρχονται σε πολλές διαφορετικές μορφές αναλογιών  διαστάσεων. Ταινίες, μουσικά βίντεο και άλλα περιεχόμενα σε DVD έρχονται σε μια ποικιλία μορφών, συμπεριλαμβανομένων 1.33, 1.78, 1.85, 2.00, 2.35, 2.4, 2.5, και ούτω καθεξής.  Blu-Ray περιεχόμενο του δίσκου, το οποίο είναι φυσικά υψηλής ευκρίνειας, είναι συνήθως 1.78:1 ή ευρύτερα, με 2.35 ή 2.4 είναι δημοφιλής αναλογίες διαστάσεων. Έτσι, δεν υπάρχει παγκόσμιο πρότυπο για την ορθογώνιο σχήμα μιας εικόνας βίντεο. . Ένα πράγμα, όμως, είναι σαφές: δεν έχει σημασία ποια μορφή προβολής  παίρνετε, είτε 4:3 ή 16:9, αυτό δεν θα χωράει όλη την εικόνα βίντεο που θα θέλετε να παρακολουθήσετε στη μητρική του πλαισίου του. Δεδομένου ότι δεν υπάρχει τέλεια λύση, ποιος είναι ο σωστός τρόπος για να ρυθμίσετε το σύστημά σας;

Η πιο δημοφιλής επιλογή για ένα σύστημα home theater είναι να πάει με έναν προβολέα οθόνης 16:9 και 16:9 οθόνη. Αλλά κάποιοι άνθρωποι εξακολουθούν να θέλουν  την πιο κλασική μορφή ενός προβολέα 4:3 με οθόνη 4:3, δεδομένου ότι όλες οι κλασικές ταινίες πριν από το 1953 έγιναν σε αυτή τη μορφή. Υπάρχει επίσης ένα μεγάλο ενδιαφέρον σε ειδικές super-widescreen 2.35:1 συστήματα. Κάθε μία από αυτές τις τρεις διαμορφώσεις προσφέρουν μερικά μοναδικά οφέλη, καθώς και μερικά μειονεκτήματα που πρέπει να εξεταστούν πριν πάρετε την απόφαση.

Αναλογίες εικόνας:  Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

4:3 Αναλογία διαστάσεων

• Πλεονεκτήματα: Αν θέλετε να δείτε υλικό, όπως κλασικές ταινίες, ή σειρές  γραμμένες σε dvd   σε πολύ μεγάλα δραματική μορφή, η διάταξη 4:3 σας επιτρέπει να το κάνετε αυτό με τέτοιο τρόπο που το  σύστημα μετάδοσης 16:9 δεν το κάνει. Χρησιμοποιώντας κάθετη ηλεκτρονική κάλυψη, κάποιος μπορεί εύκολα να μπλοκάρει το πάνω και το κάτω μέρος της οθόνης, όταν επιθυμεί να εκθέσει υλικό 16:9 ή 2,35:1.


• Μειονεκτήματα:  Οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, υψηλής ποιότητας προβολείς home cinema που διατίθενται στην αγορά αυτές τις μέρες είναι στη μορφή 16:9. Ως εκ τούτου, μπορεί να είναι δύσκολο να βρείτε ένα προβολέα 4:3 που προσφέρει το βίντεο αρκετά καλό ώστε να ανταγωνίζεται την ποιότητα των μοντέλων 16:9 homecinema. Και δεδομένου ότι οι περισσότεροι 4:3 προβολείς είναι σε ανάλυση  όπως 800x600, 1024x768, 1400x1050 και, αυτό σημαίνει ότι όλο το περιεχόμενο βίντεο θα πρέπει να προσαρμοστεί ώστε να ταιριάζει με την εγγενή ανάλυση του προβολέα.

16:09 Αναλογία διαστάσεων

• Πλεονεκτήματα : Για HDTV, DVD ευρείας οθόνης και Blu-Ray, 16:9 είναι η λογική επιλογή. Όλα τα  HDTV τηλεοπτικά  υλικά είναι 16:9 και θα εμφανιστούν  σε πλήρη εικόνα , χωρίς μαύρες γραμμές, σε μια μορφή 16:9 προβολέα. Και υπάρχει ένα μεγάλο κομμάτι του προγραμματισμού 16:9 διαθέσιμο. Υπάρχουν πολλοί προβολείς 16:9 που μπορούμε να διαλέξουμε, και αρκετοί από αυτούς έχουν σχεδιαστεί για υψηλής ποιότητας home cinemas.


•Μειονεκτήματα: Ενώ ο προγραμματισμός 16:9 φαίνεται μεγαλύτερος από τη ζωή, το υλικό 4:3 που προβάλλεται  σε έναν προβολέα 16:9 μπορεί να εμφανιστεί εντελώς μικροσκοπικό. Σε γενικές γραμμές αυτό επικεντρώνεται σε μια οθόνη 16:9 με μαύρες στήλες σε κάθε πλευρά. Εναλλακτικά, εάν μπορείτε να παρακολουθήσετε πολλές ταινίες που είναι ευρύτερες από  16:9, θα έχετε μαύρες μπάρες πάνω και κάτω από την εικόνα. Ένα σύστημα κάλυψης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να κλείσει την  ενεργή  επιφάνεια της οθόνης για να ταιριάζει με τη μορφή της ταινίας που προβάλλεται. Αυτό κάνει την εικόνα  να φαίνεται καλύτερα, αλλά αυξάνει το κόστος για το σύστημά σας.

2.40:1 Αναλογία διαστάσεων

 • Πλεονεκτήματα: Πολλές ταινίες είναι ευρύτερες από 16:9. Πολλές  από τις  σημερινές  πιο δημοφιλείς ταινίες σε DVD και Blu-Ray είναι 2,35 ή 2.40:1, όχι  1.78:1. Εάν πολλές από τις αγαπημένες σας ταινίες  είναι σε 2.35:1, τότε μια εγκατάσταση 2,35:1  με σταθερό ύψος της εικόνας (ή CIH) είναι μια καλή επιλογή. Το παραδοσιακό μέθοδος 2.35:1 προβολής περιλαμβάνει την αγορά ενός προβολέα 16:9 και χρησιμοποιώντας ένα ξεχωριστό εξωτερικό  φακό 1.33x αναμορφικό να τεντώσει την εικόνα για να γίνει 2.35:1 (1.78 πολλαπλασιάζεται με 1,33 είναι 2,35).


• Μειονεκτήματα: Η ξεχωριστή επιλογή του φακού είναι ακριβή. Οι  αναμορφικοί φακοί μπορούν να αυξήσουν το κόστος του cinema σας. Επίσης, θα πρέπει να είστε  σε θέση να μετακινήσετε το αναμορφικό φακό μέσα ή έξω από το φως του προβολέα, όπως κάνετε  την εναλλαγή μεταξύ 2.35 ταινίες και το υλικό 16:9 ή 4:3. Οι  μηχανοκίνητες  αναρτήσεις κάνουν αυτή  την διαδικασία  εύκολη , αλλά προσθέτουν κόστος για το σύστημα. Φτηνοί αναμορφικοί  φακοί μπορούν να βλάψουν την ποιότητα της εικόνας. Μπορείτε επίσης αν θέλετε να συμπεριλάβετε ένα ηλεκτρικό σύστημα κάλυψης για να κλείσετε την οθόνη από τις πλευρές  που  το υλικό 16:9 ή 4:3 φαίνεται. Αυτό το κάνει να φαίνεται καλύτερα, αλλά και πάλι προσθέτει περισσότερο κόστος για το σύστημα. Η επιλογή του φακού zoom δεν προσθέτει κανένα έξοδο, αλλά απαιτεί προσεκτική τοποθέτηση του προβολέα σας και μειώνει την ποσότητα του φωτός που χτυπά την οθόνη κατά 25%. Σε αρκετές προβολείς, αυτό μπορεί να κάνει την εικόνα να φαίνεται θαμπή.

Μόλις επιλέξετε την αναλογία διαστάσεων του Home Cinema, το επόμενο βήμα είναι να επιλέξετε την ανάλυση του προβολέα σας.